Ellenforradalom

Attól függ, honnan nézzük, s melyik irányt tartjuk alapvetésnek. Ugye az 1919-es kommünt forradalomnak tartják a bolsevikok, a kommunisták, és ellenforradalomnak láttatják történészeik a Horthy-korszakot. Holott a Horthy-korszak még egy rövid ideig helyreállította a magyar államiságot, a jogfolytonosságot, a polgári fejlődést. A kérész életű, szakadékba rohanó bolsevik diktatúrát leváltotta, és helyébe ismét a parlamentáris demokrácia és az alkotmányos monarchia furcsa keveréke lépett.

Érdekes az a világ is, amibe élünk manapság. Velünk élnek azok a hivatalnokok, közszolgák, pártkatonák, újságírók, akik a Kádár-rendszer alappillérei voltak, és máig nem tudnak attól az eszmerendszertől megszabadulni, amely Magyarország felszámolásán dolgozott. A baj az, hogy ennek a pusztító eszmerendszernek máig akadnak követői. Lehet, hogy fel sem mérik, mekkora kárt okoznak.

De kezdjük elölről. Felbecsülhetetlen értékű munkát végez Mező Gábor, a Hamvas Intézet és a PestiSrácok.hu munkatársa, időről-időre előjön értékes és fontos, hiánypótló munkákkal, kutatásokkal a közelmúltunkról. Elvégzi azt a munkát, amit a rendszerváltó politikai elit megspórolt: az ügynökkérdést. A beszervezettek és tartótisztek listájának nyilvánosságra hozatalával foglalkozik, azok teljes átvilágításával, akik máig a politika, a közszolgálat különböző területein dolgoznak.

Tehát nevezhetjük akár igazságtételnek is azt, amit apránként elvégez a mi történész-újságírónk.

Legutóbb 23 újságíró, köztük Hajdú János, Bochkor Jenő, Rényi Péter, Heltai András, Pethő Tibor, Polgár Dénes, Gedeon Pál főszereplésével készült új lista azokról, akiket a kádári állambiztonság „foglalkoztatott”. Ennek kapcsán két igen fontos név is előkerült. Az egyik Hajdú Jánosé, aki az 1980-as években A Hét című televíziós műsort vezette, s aki Csoóri Sándor író elhallgattatásának is részese volt.

Nos, Hajdú még évtizedekkel később sem (2016-ban) változtatott álláspontján, amikor bemutatta Kanyó András népszabadságos újságíró, egykori ávéhás tiszt könyvét: „(…) 1917 alapvető fordulat volt az emberiség életében, ám a forradalom ügye >>átmenetileg csődbe ment<<, jelenleg az ellenforradalom állapotában vagyunk, és jó idő, mire Európa ebből ki tud mászni.”

A rendszerváltás után huszonnyolc évvel tehát így gondolkodik Hajdú.

A másik állambiztonsági beszervezett neve Pethő Tiboré (százados, újságíró), annak a Magyar Nemzet-alapító Pethő Sándornak a fia, aki a legkeményebb kádári diktatúra alatt is tudott a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke és a Magyar Nemzet főszerkesztője lenni, valamint a Hazafias Népfront Országos Tanácsának alelnökévé is választották. De ez a múlt, és ez egy dolog.

Mindenki volt valahol, mindenki számoljon el önmagával és a múltjával.

Az viszont érdekes, hogy az állambiztonsági múlttal rendelkező Pethő Tibor, a Magyar Nemzet egykori főszerkesztőjének unokája – szintén Pethő Tibor – abban a Magyar Nemzetben újságíró, amely alapvetően elfordult attól a szellemiségtől, amit az alapító főszerkesztő, Pethő Sándor képviselt.

Miről van szó? Pethő Sándor, aki 1938-ban alapította lapját, a kezdetektől fogva fellépett a német befolyás és a nyilas mozgalmak ellen, meghirdette a szellemi és szociális honvédelmet. Mint írta: „A szellemi honvédelemnek az a célja, hogy a magyarságot megtartsa egyén életformájában, visszamentse önmagának, segítsen megkeresni a nemzetnek saját személyazonosságát. A magyarság a nagy krízisek idején mindig megtalálta azokat az önvédelmi eszközöket, amelyek megakadályozták, hogy megfeledkezzék önmagáról és létének törvényeiről.”

Ma is ezt a szellemiséget kell képviselnünk.

A kül-és belpolitikai viszonyok alig változtak, csak a hangsúlyok kerültek máshová. Továbbra is veszélyben van Magyarország szuverenitása – most a számolatlan migránstömegek ránk erőltetésével –, de a magyar labanclelkületűek is veszélyeztetik a magyar önazonosságtudatot, a kultúránkat, a függetlenségünket, a józan ítélőképességünket.

A védekezésben fontos szerepet játszanak azok az újságírók, akik a nemzet ügyét fontosnak tarják. Nem véletlenül Pethő Sándorról nevezték el a Szellemi Honvédelem díját. A Magyar Nemzet alapító főszerkesztőjének emlékére Járay Katalin pedagógus, Pethő Sándor dédunokája, Makovecz Imre építész, Gyurkovics Tibor író és Tőkéczki László történész alapította ezt a díjat 2004-ben. Addig, amíg ez az utóbbi három, a hazájukért elkötelezett személyek, szellemi nagyságok éltek, addig ez a díj élt. És nem véletlenül kapták meg olyan újságírók, a többi között Bayer Zsolt, Csontos János, Lovas István, Kristóf Attila, Pilhál György és jómagam, akik sokat tettek a rendszerváltásért és azért, hogy ne térjen vissza a liberális, kommunista ellenforradalom.

Sajnos azonban halálukkal a Szellemi Honvédelem díja is elsorvadt, lényegi tartalmát elveszítette.

Nem véletlen, hiszen a Magyar Nemzet azok szolgálatába állt, azoknak a balliberális, nemzetellenes, idegeneket szolgáló erőknek, akik megtagadták az egykori Pethő Sándor szellemi és szociális honvédelmét. De megtagadták Makovecz, Gyurkovics és Tőkéczki szellemiségét is.

Ezt írta Pethő Sándor 1940-ben, és ez olyan idegen a mai Magyar Nemzettől: „Ha korszellem valamelyik formája idegen imperializmus arcképét viselte, a magyarság egészséges ösztöne ezt mindig visszautasította.”

Ez történt, ez történik most is.

A jobboldali, keresztény, konzervatív civilek összefogásából született a Békemenet, amely éppen hat éve mutatta meg sokszázezres tömegével, hogy megvédi nemzetét, hagyományait, értékeit, nyelvét a külföldi betolakodók és belföldi rosszakarók ellen. A Civil Összefogás Fóruma (CÖF), a Civil Együttműködési Tanácskozás (CÖKA) viszi tovább többek között azt a szellemi honvédelmet, amit Pethő Sándor megálmodott. Nem véletlenül kapta meg Tőkéczki László professzor 2015-ben a Szellemi Honvédő díjat elsőként, a hazájáért tett áldozatos munkájáért.

Amikor méltatlan vádaskodásba kezd a Magyar Nemzet újságírója, a Pethő Sándor leszármazott és az egyáltalán nem feddhetetlen múltú Pethő Tibor unokája arról, hogy ellopták a Szellemi Honvédelem védjegyet tőlük, akkor nekem ehhez lenne néhány szavam.

 • Egyrészt ez a fajta Magyar Nemzet már nem örököse annak a szellemiségnek, amit az alapító képviselt. Soros-Simicska érdekeit, valamint balliberális pártocskák és az átvedlett, rasszista Jobbik nézeteit képviselik. Nem Magyarországét.
 • Másrészt a szellemi honvédelem mindig ott van, ahol a haza áll a középpontban és nem a pénz. Nem hiszem, hogy a magyar szellemi honvédelem egy csapatban van Heller Ágnessel, Vona Gáborral, Konrád Györggyel, Niedermüller Péterrel, Lendvay Ildikóval, Gyurcsány Ferenccel, Simicska Lajossal, és sorolhatnám tovább. Furcsa egy összetétel.

Úgy vélem, a rendszerváltás, a demokrácia eddigi eredményeinek megsemmisítése, az  ellenforradalom itt szerveződik most tovább. Hajdú Jánosékkal kerültek egy platformra. Sajnálom, hogy a Pethő rokon itt találta meg a helyét. Rossz választás volt.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Maroknyi föld

Sietek kijelenteni, hogy ezt a címet nem én adtam, hanem Pilhál Gyuri, aki nemrég jelentette …

15 hozzászólás

 1. Ezeknek az aljas utódaik a jelenlegi balosan liberális pártok ,sunyin ,pártjaik egyszerű tagjaiknak a megkérdezésük nélkül sötétben az éjszaka leple alatt egyenként távoznak a Vonáék ,Simicskáék és az LMP-S Hadházyék a titkos választási együttműködési megbeszélésükről.EZEK ÁM A KOMMUNISTA KUNI ,KÁROLYII , …..STB. HITVÁNY UTÓDAIK.

  • Az elvtársak illegalitásba vonultak. De azért bátran hirdetik:
   Világ liberálisai egyesüljetek!

  • Gáspár Anett

   A Szakasits-unoka Schiffert se felejtsd ki. Ott lapított a homlokába húzott kapucnival a settenkedők között. 😛
   Úgy áll ő középen, mint Széll Brekike a pusztán a szénalapáttal.

 2. Különös dolog az emlékezet. A szerző 30 év még a szocializmust éltette, a korszak egyik ünnepelt riportere volt. Most úgy csinál, mintha a rendszer, amelyik kitüntette szolgálataiért, meghurcolta volna.

 3. Soros Görgy

  Már Rákosi és Kádár is nekem dolgoztak, sőt Kun Béla is Soros-ösztöndíjjal tanult Tel-Avivban.

  • Gáspár Anett

   Soros saját vallomása szerint 44-ben nyilasok sameszeként letartóztatott zsidókat fosztott ki. 45 után a nyilasokkal, most a nyilas utód Jobbikkal szövetkeztek. Ti sosem változtok.

 4. Hibátlan.

 5. Wilhelm Schmidt

  Nehanyan hazugsagokat terjesztenek? Te SZARHAZI mikor fogod mar be azt a mocskos hazudozo pofadat?Belügyi tudosito voltal? Te hazudozo köpönyegforgato tetü senkihazi .

  • Gáspár Anett

   Wilhelm Schmidt 2018-01-30 at 16:05
   Olvasd el Stefka István “Rólam először és utoljára” c. írását. Aztán készülj fel arra, hogy esetleg számon kérik a rágalmaidat.

 6. Basa Renáta

  A “jobboldali, keresztény, konzervatív szellemi honvédelem” sodorta bele Horthy Magyar Királyságát a nácik oldalán a 2. világháborúba és okozta mintegy 1 millió magyar ember halálát Auschwitztól a Don-kanyarig. Soha többé nem kérünk ebből a gyilkos ideológiából!

  • Ez nem igaz. Horthy nem volt képes a hitleri nyomának ellenállni, s ennek fejében elfogadta a mézesmadzagot amely egyes elrablott területek visszaszerzése volt. Nem az ő hazafias szelleme sodorta hazánkat a világháboruba. Az hogy az ország rombadőlt az a háboru egyenes következménye volt, de a háboruba való belépést nem Horthy kezdeményezte.
   Hitler személyes fellépésánk kövekezményeképen áldozták fell Budapestet, hogy az oroszokat egy hónappal késleltessék.Persze a kommunistga alvilág szovjetbérenceinek, akik most ezt a korszakot elátkozzák, nyilván nem ment jól a Horthy korszakban, de ezt késóbb megbosszulták.

 7. A Horthy-korszak az ország történelmének egyik legfeketébb fejezete: sok százezer magyar halt meg és rombadőlt a fél ország. Akinek ez szimpatikus, szerintem nem százas.

 8. Gáspár Anett

  Rákosi mellett a gazember Szakasits integet?

 9. Gáspár Anett

  https://azoreg.hu/rolam-eloszor-es-utoljara/

  Csak a miheztartás végett.

  “Három bíró írta alá 2003 januárjában, hogy nem jelentettem, nem voltam beszervezve, nem voltam ügynök, egyszóval tiszta vagyok.
  Ezek után bárki, aki valótlanságokat terjeszt rólam, azt feljelentem és jogi úton szerzek magamnak elégtételt. A többi névtelen provokátor pedig nem érdekel. “

 10. Gáspár Anett

  Most is van “utinform”.
  De például az olyan úton-útfélen ottfelejtett lócitromokról azért nem emlékezik meg, mint akik veled együtt itt provokálnak. 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük