Most a legújabb hisztériahullám célpontja a közmédia. Azt hiszem kevés olyan orgánum volt eddig a magyar sajtóban, amelyik annyi támadást, lekicsinylést, rosszindulatú feltételezést, lekezelést, irigységet, utálatot, köpködést kapott volna, mint az újjáalakult Nemzeti Hírcsatorna az M1-en.

Hisztériahullámok

Most a legújabb hisztériahullám célpontja a közmédia. Azt hiszem kevés olyan orgánum volt eddig a magyar sajtóban, amelyik annyi támadást, lekicsinylést, rosszindulatú feltételezést, lekezelést, irigységet, utálatot, köpködést kapott volna, mint az újjáalakult Nemzeti Hírcsatorna az M1-en.

Teljesen mindegy, hogy mit csinál az Orbán-kormány – jót, közepeset, rosszat – akkor is magára rántja az ellenzék éles kritikáját, a balliberális sajtó folyamatos piszkálódását, a rosszindulatú áthallást, hogy megint velünk, a szegény kiszolgáltatott adófizetőkkel csesznek ki. Legyen az a devizahitelesek megsegítése, a forintosítás (ellenvélemény: miért nem előbb léptek a fideszesek, ezzel összeomlik a forint), az indokolatlan segélyezés visszaszorítása, a közmunkaprogram bevezetése (ez szerintük ugye nem más, mint modern rabszolgaság), az útdíjak országos átszervezése (ezek az újabb adók!), avagy legújabban a vasárnap szentségének, az emberek pihenésének a biztosítása (megfosztják az embereket attól, hogy pénzt keressenek, vagy vásároljanak). Nos, azt nem keresem kinek van igaza, mennyire rossz a Fidesz kommunikációja vagy miért érzik az emberek a kényszer szagát.

Annál érdekesebb viszont, milyen ritkán esik arról szó, hogy ezek a rendelkezések mélyen sértik a bankok, a nemzetközi pénzpiacok érdekeit, sértik a multinacionális élelmiszerláncok, plazak még több profit szerzését, egyáltalán akadályozzák azt, hogy ismét jól eladósodjon az ország, az ország népe. Sajnos az emberek egy része nem lát a dolgok mögé és akaratlanul is a multik eszközévé válik. Ennek megakadályozása már mindannyiunk felelőssége. Egy biztos, azért a balosoknál is van manipulálás és elhallgatás. Nem nagyon hallom, látom a rádiójukban, televíziójukban az első hírek között, vagy nem olvasom címlapjukon dicsérőleg, hogy a Standard&Poor’s felminősítette Magyarországot. Ezt csak kijárt valamiért, nem?

Most a legújabb hisztériahullám célpontja a közmédia. Azt hiszem kevés olyan orgánum volt eddig a magyar sajtóban, amelyik annyi támadást, lekicsinylést, rosszindulatú feltételezést, lekezelést, irigységet, utálatot, köpködést kapott volna, mint az újjáalakult Nemzeti Hírcsatorna az M1-en. Ez érthető is meg nem is, részben elfogadható is meg nem is. Hosszú idő után a nagyon gyenge, túlságosan elfogult közszolgálati híradók helyébe, most egy friss, új szemléletű, a CNN-t vagy a BBC-t követni akaró igazi nonstop hírműsor jelent meg a média versenypiacán. Egyébként éppen időben, mert egyes kereskedelmi adók már annyira elszálltak maguktól, hogy fennen hirdethették: náluk nincs jobb.

De vegyük sorjában, mi is ez az idegesség? Mint régi híradós, tévés, rádiós, aki húsz évig művelte a szakmát, kijelenthetem, hogy az a televíziózás, amit mi műveltünk (aminek voltak kimagasló, örökbecsű tehetségei – még egy diktatúrában is) egészen más dimenzióban jelenítette meg a valóságot, vagy a vélt valóságot, mint amilyen környezetben ma elvárásokat fogalmaznak meg a tévés kollégáktól.

Ezek a fiatalok szinte a semmiből tűntek elő – többen volt tanítványaim az ECHO Híradóból – viszonylag kevés vagy semmi képzéssel a tarsolyukban. Én ezért egészen másként látom ennek az új hírcsatornának a létrejöttét a köztévében. A bakik, a tévedések, a gyártási, a rendezői vagy technikai kihagyások engem egyenesen szórakoztatnak. Mi itt a baj uraim? Az, hogy nem úgy működnek a hírfolyamok az első pillanattól kezdve  – vidéki kapcsolások, külföldi bejelentkezések, belföldi hírmagyarázatok, műsorvezetések, meteorológiai ismertetések -, mint a CNN vagy az NBC News, RAI 1 vagy akár a BBC News televíziós adásain? S akkor mi van? Mi felettünk, régi profik felett –  ha szabad magunkat így neveznem – elzúgott az idő. Ezért nem érdemes keseregni azon, hogy miért rossz minden ami van, és mi öregek mi  mindent csinálnánk jobban. Ha csinálhatnánk. A legokosabb most is Vitray Tamás volt – nem voltunk jóban-, akit amikor megkérdeztek, hogy mi a véleménye a huszonnégy órás hírműsorról, csak ennyit válaszolt: nem nézek televíziót. Sajnos néhány tapasztalt televíziós előre aggódott, pedig még nem látott egyetlen másodpercet sem.

Más. Az új hírműsor, a közszolgálati csatornák tartalomváltozása igenis sérti a régebbi, már bepolgárosodott bal -és jobboldali televíziók nézettségi érdekeit, népszerűségét. Mert most kezdődik igazán a verseny. A jobb szolgáltató győz.

Én azt mondom, nézzünk televíziót! Nézzük azokat a csatornákat, amihez kedvünk van. Ez a választás és az információáramlás szabadsága. Erre vágytunk mindig, ezért irigykedtünk a hatvanas évektől kezdve azokra a nyugati országokra, ahol több televíziós csatornából válogathattak az emberek és rajta voltak a világhálón. Most egyesek miért irigykednek? Miért kell azt írnia Révész Sándornak a Népszabadságban, hogy a “közmédia Magyarországon a belátható jövőben csak kártékony, antidemokratikus és demoralizáló lehet, ezért fel kell számolni. Mert ez az egyetlen jó megoldás, ha nincs.” Sóval szórjuk be a helyét, igaz? Ha nem a miénk, akkor pusztuljon!?

Ezek vagytok, ilyenek vagytok sajnos! Az, amit Révész állít az tételesen nem igaz. Soha ennyi lehetősége nem volt az ellenzéknek, hogy megszólaljon a nap huszonnégy órájában. Aki szerepel a politikában az ott van a képernyőn. Végre az országról, faluról, városról, vidékről, az életről, külföldről, szomszédban élő magyarjainkról, gazdaságról, pénzügyről, közös gondjainkról soha ennyi információt nem közvetített eddig egyetlen magyar televízió.

Tudomásul kell venni: ez a közszolgálat és nem egymás folyamatos fikázása, kiröhögése, a HVG (Tóta W.) cigányozása, a mocskolódás, a besározás. Amit a fiatal televíziósok ma produkálnak, amilyen műsorokat készítenek, az igenis közszolgálat! Minden botlás ellenére. Legalábbis eddig ezt láttam.

Az, hogy a mai közszolgálati televízióban is vannak olyanok, akik szívesen elvinnék a hírműsorokat a pártműsorok felé, az egyoldalú hírközlés irányába, akik elhallgatnák, megmásítanának híreket, az nyilván a halálát jelentené a szakmának. Az valóban szégyen lenne. Remélem nem ők lesznek az erősebbek, a hangadók. Azt mondanám: türelem.Hagyjunk egy kis időt nekik. Mint minden, ez is kiforrja magát.Aztán teli szájjal lehet beszélni.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Aki szégyelli magyarságát

Kiről lenne szó? Nem másról, mint Újhelyi Istvánról, az Európai Parlament  szocialista politikusáról, aki magyar …

6 hozzászólás

 1. kossuthkifli

  Azt még el lehetne fogadni az 1%-os nézettségű M1-től, hogy vitatható tehetségű, szakmai tapasztalattal nem rendelkező gyakornokok csinálják egyenetlen színvonalon. Majd belejönnek. Az viszont módfelett visszatetsző, hogy még az új médiatörvényben előírt kiegyensúlyozott tájékoztatást és közszolgálatiságot sem sikerül megvalósítania, pedig az évi 80 milliárdos költségvetés ehhez elég kell legyen.

 2. Nekem nagyon tetszik az új köztévé. Majdnem olyan színvonalas és szórakozató mint 1989 előtt volt. Csak így tovább, kedveskéim!

 3. Egy fiatal szemüveges srácocska olvasta be valamelyik nap a híreket.Szépen,tisztán beszélt,a szája rúzsozva.Na nemá’!

 4. Az állami hírtévé mindannak az ellentéte, amit a médiatörvény a közszolgálatiságról ír. Tananyag lesz: a kommunista és a nyilas pártsajtóval fogják egy lapon emlegetni a történelemkönyvek.

 5. Thomas Schwarz

  Az új hircsatorna jó.
  Mi több, a neten ezt a világban szétszóródott magyarok is elérik. Tehát igazi magyar adó!!!
  És LIVE közvetit, nem egy órás késéssel mint egyes szennycsatornák Egészen biztos ez az adó még jobb is lesz!
  (A hirek viszont azonosak a Duna TV hireivel, csak a bemondó más, kérdés:
  Ki lop a másiktól?)

  A fitymáresz kurmány annyit tehetne, hogy teljesen támogassa a csatorna üzemeltetőjét, ne szoruljon arra és ne engedje meg az aljas szarházi cégeknek a REKLÁM közvetitést. LEGYEN AZ M1 TELJESEN REKLÁM MENTES!

  Különben aki Digit használ ahhoz lehet Németországban egy készüléket kapni, amely minden reklámot kivág, és addig egy másik reklámmentes adót mutat

  A Duna TV, most szilveszterkor a himnusz után már reklámot adott (hogy a pofájukról nem sül le a bőr ennek az aljanépségnek) Ha az ember a Dunán Teletextet akarja nézni, állandóan jön a TOLVAJ ZSIDÓ KÖLCSÖNAJÁNLÓ CETELEM BANK.
  Hogy a rothadás jöjjön rájuk

 6. “A kaki finom, 100.000 légy nem tévedhet.” (falfirka)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.