A magyar miniszterelnök elment a végső határig. Magyarország érdekei nem sérültek, sőt akár tetszik, akár nem, hazánk világpolitikát csinált.

Kétszázezer érv

A magyar miniszterelnök elment a végső határig. Magyarország érdekei nem sérültek, sőt akár tetszik, akár nem, hazánk világpolitikát csinált.

Kétszázezer érvünk van a béke mellett – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Putyinnal közös tegnapi sajtótájékoztatón. Kétszázezer magyar, valamikori honfitársunk él Kárpátalján, olyan magyarok, akik sokat szenvedtek az elmúlt kilencven évben, s akiket a történelem vihararai ide-oda rángattak. Hol szovjetek voltak, hol csehszlovákok, hol magyarok, hol ukránok, miközben egész életükben őshonos közösségként a hazájukban éltek. Minden magyar kormányzatnak kutya kötelessége támogatni, védeni a magyar anyanyelvét használó határon kívüli nemzetiségeit. Világos az érv. Az elmúlt öt év is erről szólt, például a kettős állampolgárság megadásáról, ami védelmet nyújt, identitást ad a szétszakított országunk magyarjainak.

A másik érv az orosz-magyar kapcsolatok elmélyítésében az ésszerűség és a valós helyzet felismerése. Éppen itt, a blogomban írtam meg, hogy a jelentős magyar politikusaink évszázadokon keresztül kénytelenek voltak kettős politikát folytatni, ha kellett akkor ,,hintáztak” két nagyhatalom között, ha kellett kiegyeztek vagy szövetséget kötöttek, a magyar érdekek és az ésszerűség mentén. Orbán valószínűleg most sem tett mást, mint nagy elődei. Nyilván Angela Merkel német kancellárral is megvitatta, hogy meddig lehet elmenni a putyini ,,barátságban” és meddig képviselheti hazája gazdasági érdekeit, hogy ne sértse a szövetséges Európai Unió, sőt a NATO szempontjait.

A magyar miniszterelnök elment a végső határig. Magyarország érdekei nem sérültek, sőt akár tetszik, akár nem hazánk világpolitikát csinált. A világ ránk figyelt, a világ rólunk beszélt, mert nemcsak Putyin lépett ki a karanténből, de Orbán Viktor kormánya is. Tényezők lettünk uraim! S úgy lettünk tényezők, hogy nem léptünk rá a Nyugat tyúkszemére. Hiszen Európa befolyásos vezetői kimondva-kimondatlanul, de azt várták el tőlünk, hogy legyen az oroszokkal párbeszéd, legyen az oroszokkal tárgyalás.

Üzenem az ellendrukkereknek, megint csak savanyú a szőlő. Ahogyan a Merkel-látogatás is eredményes volt, úgy a Putyin-vizit is sikeresnek mondható. Ellenzéki múmiák, lejárt politikusok hiába mantrázzák, hogy felnyalatták velünk az oroszok a padlót, ez tételesen nem így történt.

Európa és a világ számára is bizonyossá vált, hogy Magyarországnak van külpolitikája. Magyarország nem követő, pusztán a nagyhatalmak akaratát leső európai szövetséges, hanem önálló tényező, önálló identitás. A valóság talaján áll. Az elmúlt években többször bebizonyosodott, hogy számos kezdeményezését más európai szövetséges, külföldi országok is átvették. Így például a bankrendszerünk átalakítását, a devizahitelesek problémájának a megoldását és most az ukrán-orosz-szakadár tárgyalások elősegítését a béke érdekében. Egyet ne feledjünk a sok rosszindulatú elemzés tengerében! Magyarország a jelenlegi bel-és külpolitikájával senkinek nem árt, más népek érdekeit nem sérti. Érdemes lenne talán ezen is elgondolkodni!

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Középút pedig nincs

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje óriási tévedésben van. Európai politikai térképen ma …

egy hozzászólás van

  1. Stadler Mari

    Köszönjük Stefka Úr ragyogó cikkeit!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük