Jeruzsálem, 2018. július 19. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz megbeszélésüket követõen Jeruzsálemben 2018. július 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Salom

Ezzel a köszöntéssel fogadták Tel Avivban, csaknem harminc éve azt a magyar, idegenforgalommal foglalkozó újságíró delegációt, amely a hidegháború, a kommunizmus évtizedei után először léphettek Izrael földjére. Az El-Al légitársaság először szállhatott fel Ferihegyről és szállt le a Ben Gurion repülőtéren, hogy onnantól rendszeres légi járat induljon el a két ország között.

Béke, békesség, nyugalom, biztonság, egészség. Mind-mind beletartoztak ebbe a köszönésbe és természetesen a barátságba. Így köszöntöttek bennünket és így köszöntünk mi vissza. Ezt többségében őszintén is gondoltuk. A Szovjetunió és a szocialista országok arab imádó és Izraelt elítélő politikája után ekkor kezdődtek az első bizonytalan, önálló külpolitikai lépések Magyarországon. Ide tartozott ez a látogatás, ami a két ország közötti turizmus népszerűsítésére volt kitalálva. Miután szinte semmit nem tudtunk a fiatal zsidó államról, így megdöbbenve tapasztaltuk, hogy mennyi magyar él kint, soruk többnyire jól megy, mivel a kereskedelemben, a szállodaiparban foglalták el a vezető réteget. A Tel Avivban, Jeruzsálemben, Haifában, Eilatban és a tengerparti Netanjában élő magyarok rendkívüli vendégszeretettel fogadtak bennünket, szeretettel beszéltek, nosztalgiáztak Magyarországról (Erdélyt is beleértve), a magyar emberekről, a magyarságról, a magyarságukról.

Természetesen szó esett az üldöztetésekről, a holokausztról, az antiszemitizmusról. Az első szabadon választott magyar országgyűlésről, a jobboldali kormányról bizakodóan beszéltek, de két névvel gondjuk volt: Csurka Istvánnal és Csoóri Sándorral, akiket antiszemitának tartottak. Ekkor még el lehetett mondani, hogy ez egyoldalú megállapítás, és az MDF, az Antall-kormány nem antiszemita. A hazai magyar zsidóságnak ekkor még nem volt akkora szellemi befolyása az izraeli zsidóságra. Ez azonban hamar megváltozott.

Azonban az SZDSZ hatalomra vágyó körei, a hozzájuk tapadó hazafiatlan liberális elit, liberális értelmiség mindent elkövetett, hogy a magyarokat, Magyarországot antiszemitának és rasszistának állítsa be. Ez a hazug, rosszindulatú állítás évtizedekre beárnyékolta a magyar-izraeli kapcsolatokat. S ez mindig akkor erősödött, amikor jobboldali kormány került hatalomra.

Magyarország izraeli megítélésében az éles választóvonal a Fidesz-KDNP kormányra jutásával, majd céltudatos külpolitikájával érkezett el, s érzékelhető módon az elmúlt években változott meg. Mindenfajta rosszindulatú híresztelésekkel szemben Orbán Viktor és kormányának megalkuvás nélküli külpolitikája nemzetközi sikereket ért el. A magyar érdekek képviselete volt a szempont. Kezdődött az európai migráns kérdés kezelésével, azzal, hogy a magyarok következetesen megvédték a saját és a schengeni határokat. Az Európai Unió idióta elképzeléseinek – a migránsok kvóta szerinti elosztásának – Orbánék gátat szabtak és szövetségesül megnyerték a visegrádi országokat és más közép-kelet európai államokat. Az állhatatos kiállás megbontotta úgymond a Nyugat látszólagos egységét és Bajorországgal, Olaszországgal, Ausztriával az élen a gazdasági migránsok bevándorlását ma már megakadályozzák. A magyar miniszterelnök siker politizálására (NATO-csúcs, Orbán-Merkel találkozó, Orbán-Putyin találkozó, Orbán és a kínai vezető politikusok találkozása stb.) kétségkívül az i-re a pontot az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netenjahuval való tárgyalások tették fel. Izrael állam alapításának 70. évfordulóján tett látogatás azért is volt fontos, hogy véglegesen elcsitítsák azokat a hangokat, amelyek Magyarország lejáratására irányulnak. A zsidó állam vezetője egyértelműen kimondta, hogy a magyar kormány ellenzi az antiszemitizmust, és a magyar zsidók félelem nélkül élnek.

Nem véletlenül jelentette ki a magyar miniszterelnök, hogy ,,Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben.” Majd hozzátette, hogy ,, …sokat tettünk a zsidóság kulturális újraépítése érdekében, zsinagógákat újítottunk fel, támogatjuk az oktatást.”

S ez így igaz. Ma Magyarországon a zsidó közélet, a zsidó kultúra a reneszánszát éli. Ugyanúgy, mint a XIX. századi Magyarországon, a magyar kormányok jóvoltából, az emancipáció idején, amikor a zsidóság többsége izraelita vallású magyarként határozta meg identitását. Ez ma sem jelent gondot, hogy egy magyar zsidó, félelem és üldöztetés nélkül élhet hazájában. Ez ma Magyarország! Ez a szabadság jellemzi ma a zsidó közéletet, a sajtót, a művészeti és kulturális életet és a szabad vallásgyakorlást. Nem úgy mint Franciaországban, Belgiumban vagy Ausztriában, ahol folyamatosak a durva, antiszemita támadások a zsidókkal szemben. Aki mást mond, hazudik. Az rosszat akar Magyarországnak. Hazudik például az EuroNews televíziós adása, amikor rossz színben festette le Magyarországot. A Pesti Srácok hírportál leplezte le az elferdített tényekkel manipuláló Európai Uniós pénzekkel finanszírozott tévét.

A csatorna magyar kommentátora a múlt heti csütörtöki magyar-izraeli csúcsról készített tudósításában Orbán Viktor korábbi ,,antiszemita kijelentéseiről” beszélt. Azt persze nem pontosította, hogy mely kijelentésekre gondolt, mert olyanra, hogy a magyar miniszterelnök bármikor is rossz megjegyzést tett volna a zsidóságra, senki sem emlékszik.

Az ilyen hangokat vissza kell utasítani. Akinek nem elég Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök, Reuven Rivlin izraeli elnök és David Lau, izraeli askenázi főrabbi baráti szavai a magyarokról, az forduljon az orvosához. Inkább örülni kellene annak a történelmi megbékélésnek, ami Izrael és Magyarország, és a két nép miniszterelnöke között  történik. Orbán Viktor nem véletlenül mondta búcsúzóul ezeket a szavakat Benjamin Netanjahunak, okulásként a magyarság ellenségeinek is: ,,Nem pénzt, csak jóindulatot és támogatást kérünk!”

Salom! Én inkább így köszönnék el. Békét, békességet, biztonságot és nyugalmat mindannyiunknak.

A címlapfotón Orbán Viktor miniszterelnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz megbeszélésüket követően Jeruzsálemben, július 19-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Maroknyi föld

Sietek kijelenteni, hogy ezt a címet nem én adtam, hanem Pilhál Gyuri, aki nemrég jelentette …

24 hozzászólás

 1. “A csatorna magyar kommentátora a múlt heti csütörtöki magyar-izraeli csúcsról készített tudósításában Orbán Viktor korábbi ,,antiszemita kijelentéseiről” beszélt. Azt persze nem pontosította, hogy mely kijelentésekre gondolt, mert olyanra, hogy a magyar miniszterelnök bármikor is rossz megjegyzést tett volna a zsidóságra, senki sem emlékszik.”
  ***
  Nos ebben az esetben most már tényleg valakinek a sarkára kellene állnia, és bírósági úton példás büntetéssel elvenni a kedvét, mindenkinek attól, hogy a későbbiekben is ilyennel próbálkozzon.

 2. Köves Jákob

  Köszönet Orbán Viktornak, hogy a cionizmus egyik szövetségeseként védi a zsidó-keresztény kultúrát!

 3. Villányi Ágoston

  A miniszterelnök úr különös gonddal ügyel arra, hogy ne legyen olyan kijelentése, amelynek antiszemita tartalmat lehet tulajdonítani. Teljesen kizárt, hogy ilyet fel tudnának mutatni. (Ha lenne, a ballib szennylapok naponta, a hetilapok hetente idéznék megállás nélkül.) Villányi Ágoston

 4. ” Ma Magyarországon a zsidó közélet, a zsidó kultúra a reneszánszát éli. ”

  OK!
  És a magyar?! A Pröhle – kommandóval szemben ki gyűjt legalább 500 aláírást?!

 5. Juhász András (fb)!

  Kit rekeszt ki a magyar alaptörvény, eszelős?!

  • Volt egy Radnótink. Miklós vala a neve. (Nyugodjon békében,akárhol is)
   Nagyon szépen megfogalmazta,hogy mit is jelent másnak-e táj. Őt Magyarnak tartom. Nagyon szar időszakban volt akkora hazafi,amit a mostani emberektől aligha láthatnánk.
   Szóval előtte valóban le a kalappal!
   A köpködni valókat,meg nem lenne elég ez az oldal. Sajnálom. Ez van.

   • Egy nevet teszek (nem tennék) mellé: Sík Sándor. Maga is született zsidó, de katolikus pap, költő, egyetemi tanár Szegeden Hatására lett Radnóti is katolikussá.

 6. Mindent Tudni Akarok

  Öreg! általában díjaztam a cikkeidet. Elnézem a kádárista rezsimet lihegve kiszolgáló előéletedet, de ezért a magyar hazát bekebelező zsidóságot a piedesztálra emelő mocskos cikkedért nagyon pofán vágnálak. Ócska
  zsidomított féreg lettél!

  • A magyar vezetőséget védte meg, valójában a semmitől, alaptalan vádaskodástól. A magyarok érdekében, a magyarok nyugalmának megóvására.

 7. Hiába minden, azoknak a köreit semmi nem zavarja, akik minket a legnagyobb antiszemitának és nácinak állítanak be. És azok gyakran nem is zsidók!

 8. Hiába, aki belénk akarja törölni a cipőjét…az továbbra is megteszi. Mert megteheti.

 9. Ilyen egy normális cikk, és a színvonalas, tartalommal bíró írás.

 10. Juhász András(fb)

  Ha már az alaptörvényt idézed, akkor idézd helyesen. Mellesleg a hozzá fűzött magyarázatod nem más mint marhaság. Ugyanis pl lehetne hozni Izraelt is, ah már itt vagyunk. Náluk is csak egy erős kisebbség tartja a zsidó vallást a többség nem. Tehát ezek szerint az állam lakossága nem is zsidó? Vagy azért nevezünk egy államot, zsidónak, kereszténynek, muzulmánnak, mert azokra a hagyományokra épül? NOS?

  • Jah és az alkotmányban ugyanazok vannak benne, amik jópár nyugati ország alkotmányában. Gyakorlatilag tőlük lett átvéve ami benne van. és semmi sem lett kitalálva hasra ütés szerűen. Ha neked meg az idióta bandádnak ez nem tetszik akkor reklamálj nyugaton.

 11. Orbán bárkihez hozzádörgölőzik, aki segít neki kimászni az elszigetelődésből.

 12. A kommunista Kína és az autokratikus Törökország, Oroszország után a korrupt Netanjahu által vezetett cionista Izraellel parolázunk. Biztos, hogy jó egy ilyen társasághoz tartozni? Miért nem a szövetségeseinkkel találkozgatunk?

  • Mint azt maga is olvashatta, halhatta OV szájából, (magyar) érdekelvű politikát követünk. (Igazán csak zárójelben Merkel, de előtte Schröder még az USA rosszallása ellenére is üzletelnek Oroszországgal – ld. Északi áramlat, mert érdekük, Más: Netanjahu szemernyit se korruptabb bármely elődjénél.)

 13. Vajon Izrael és Törökország vitájában ki mellé áll Magyarország?

 14. Vannak, akik minden politikai rendszert kiszolgálnak lelkiismeretfurdalás nélkül, miközben áldozatnak állítják be magukat.

 15. “Egy kairói bíróság halálra ítélte a Muzulmán Testvériség 75 tagját, köztük az Egyiptomban betiltott iszlamista mozgalom több vezető személyiségét is a 2013-as ülősztrájkokkal kapcsolatban – jelentette szombaton az észak-afrikai ország állami médiája.”
  Azt a!. Tényleg a darázsfészek,még ki nem kelt lárváira emlékeztet a kép! Máshol úgysem írhatom le,mert valami izé kitiltott,hát ÍME Öreg.
  Valahol Bayer úrnál olyant is olvastam,hogy a beözönlő “tesóktól”,két év múlva visszakérik a segély pénzét.
  Nem lehetne ezt az Alaptörvénybe beemelni?
  Bádog 07 23 ezért nem mennek a migránsok az arab országokiba.
  “Ahmed Aboul Gheit-et, az Arab Liga elnökét interjúvolta meg Tian Wei.”

 16. Égve hagytad a folyosón a villanyt

 17. Éljen Izrael!

 18. Gedeon Szánti

  ……salom…no igen…jó lenne ha ez kölcsönös lenne…” nem pénzt kérünk….hanem jóindulatot és támogatást”kérünk…UGYAN MIÉRT?????????….ahogy ők mondják…80-120ezer zsidó él NÁLUNK…és minden évben legalább 15-20 MILLIÁRD adópénzt költünk rájuk…és még mi kérünk jóindulatot??…ez így nem ok.VIKTOR…ezt nem kellett volna…ha figyelembe veszem az elszakadt MAGYAROK támogatását…igaz???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük