Tapolca: Ez lesz a tét!

Ezzel a választási győzelemmel tompulhatnak a miniszterelnöki tekintélyt romboló szándékok. Másrészt azért is nagy a tét, mert a győzelem a polgári kormányzást támogatók hitét megerősíti és az elmúlt egy évben elpártolókat visszafordíthatja a mérsékeltek táborába. Maradjon tehát vasárnapra is a régi szlogen: Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!

Persze nem mindegy, hogy ki győz, melyik párt lesz, amelyik elviszi a tapolcai mandátumot, a hatvan település többségének szimpátiáját. Ebben a nagy, időközi választási lázban – vasárnap, április 12-e – eszembe jutott egy remek szlogen az első szabad választás idejéből, 1990-ből. A fiatal demokraták pártját ekkor már eléggé ismerték, hiszen egy évvel korábban Orbán Viktor elsőként követelte országos nyilvánosság előtt a Hősök terén, az ötvenhatos mártírok újratemetésen, hogy a szovjet csapatokat vonják ki Magyarországról. Ez kiverte a biztosítékot. Érdekes lett az emberek számára a FIDESZ. Nos akkor, a Fidesz választási üzenete így hangzott: Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre! Mondanom sem kell, hogy óriási hatása volt ennek, különösen az idősebb választók körében. Biztos szerepe volt ebben a Fidesz fiatal, jóképű politikusainak lendülete, és magának a hívó szónak. Valószínű, hogy a fiatalok pártját az öregek juttatták be a parlamentbe. Még egyes MDF-es politikusok is megpróbáltak fideszesek lenni, megosztani a választókat. Furmann Imre, az MDF alelnökének volt egy kemény beszólása egy riporteri kérdésre, amelyben arról faggatták, hogy miért gondolkodik kissé másként, mint a nagy többséget jelentő nyugodt erő (MDF). Erre Furmann egyszerűen fogalmazott: A szívem MDF-es de a f….m fideszes.

A Lasztovicza Jenő fideszes parlamenti képviselő halála miatt tartott vasárnapi időközi választás Veszprém megye délnyugati körzetében, három központtal – Sümeg, Ajka, Tapolca – döntő jelentőségű lesz. Azaz a lélektani hatása lesz óriási. Ezért a két jelentős párt jelöltjei, – a Jobbik és az MSZP- megpróbálnak hasonló programmal előállni, mint a Fidesz-KDNP. Nyilvánvaló, hogy a jobboldali Fidesz pártszövetség valójában baloldali szociális programmal népszerűsíti magát, mint az egészségügyi ellátás, a munkahely teremtés és az európai uniós pénzek igazságos elosztása, ésszerű felhasználása. A két nagyobb és a többi ellenzéki párt tehát az ígérgetések terén túllicitálná a Fidesz-KDNP-t. A választóknak persze itt kell észnél lenniük. A szocialistáknak és a liberálisoknak már volt alkalmuk bebizonyítaniuk, amikor hatalmon voltak, hogy valójában antiszociálisak, nem érdeklik őket az emberek problémái.

Gondoljunk csak arra, miként hagyták magukra a devizahitelesek százezreit, hogyan adósították el az országot, a felvett ezer milliárdok valahol külföldi bankokban landoltak saját zsebekbe, a vörösiszap katasztrófa idején a volt komcsi tulajdonosok csak mosták kezeiket, mintha nem a szocialista vörös bárók bűnös hanyagsága, pénzhajhászása miatt zúdult volna a falvakra a mérgező ár és sorolhatnánk tovább. A tény viszont, hogy amikor a jobboldal hatalomra került, akkor az ígéretek döntő többsége megvalósult: Emlékezzünk, hogy az első Fidesz-kormány idején megépült végre a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája, Esztergomot és Párkányt újra összekötötte a régi-új híd, a fiatalok számára olyan lakáspolitikai hitelkonstrukciót vezettek be, amely a kispénzű fiatal házaspárokat is lakáshoz juttatta, a felelőtlen hitelfelvételeket leállították.

Folytathatnánk a sort, majd a második FIDESZ- kormány a csőd szélére került országot öt év alatt ismét talpra állította, a költségvetési hiányt minimálisra csökkentette, fejlődő gazdaságunkat az Európai Unió is elismeri és soha nem látott építkezések zajlanak országszerte. A Parlament előtti Kossuth-tér ismét a régi fényében ragyog, újjáépült a Várkert-bazár, de ami a legfontosabb, rendbe hozták csaknem másfél millió devizahiteles ügyét, a kettős állampolgársággal létrehozták a határokon átívelő nemzetegyesítést és olyan munkahely teremtési, családtámogatási programba kezdtek, amely lassan visszaszorítja a szegénységet. Ezt nevezik nemzeti, és a népért való politizálásnak. De amikor a baloldal hatalomra kerül minden megismétlődik. A legtöbb szociális vívmányt megszüntetik, lekopasztják a családtámogatási rendszert, újra kezdődik a közösségi vagyon kiárusítása, ismét kiszolgáltatják a bankoknak az embereket. Ezeket és még sok más intézkedést nem szabadna elfelejteni, amikor választunk.

Miért tét ez a választás? Nem azért, mert a jobbközép kudarca esetén nem lenne meg a kényelmes többség 2018-ig a kormányzáshoz. Ennek a választásnak lélektanilag is hosszú távon fontos a szerepe. Fenyvesi Zoltán fideszes jelölt győzelme esetén egyrészt megerősödik Orbán Viktor miniszterelnök megtépázott tekintélye a pártban. Ezen sokat rontott Simicska személyes háborúja, a Fideszen belüli egyre feszültebb hatalmi villongások, az ellenzék és az ellenzéki sajtó – most már olykor a Hír TV, Lánchíd Rádió, Magyar Nemzet piszkálódása – folyamatos lejárató hadjárata. Ezzel a választási győzelemmel tompulhatnak a miniszterelnöki és pártelnöki tekintélyt romboló szándékok. Másrészt azért van nagy tétje ennek az időközi választásnak, mert a polgári kormányzást támogatók hitét megerősíti és az elmúlt egy évben elpártolókat visszafordíthatja a mérsékeltek táborába. Harmadszor a győzelem tanulságul is szolgál. Tanulságul a Fidesz és KDNP pártszövetség politikusai számára. A hatalmon nem lehet pökhendinek lenni, túl magabiztosnak látszani, mert többször is bekövetkezhet egy veszprémi fiaskó. Az országot is érintő fontos döntések előtt nem árt tájékozódni, kérdezősködni az emberektől: például az üzletek vasárnapi bezárásáról, az útdíj bevezetéséről. Hiába a jó szándék, ha annak valódi célja, pozitív hatása nem jut el az érintettekhez.

Hogy most kiknek lesz döntő szava a választáskor, a fiataloknak vagy az idősebbeknek, azt nem tudom. De maradjunk a régi szlogennél: hallgass a szívedre, szavazz a…

(A fotón Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje nyilatkozik a PestiSrácok.hu riporterének.)

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Aki szégyelli magyarságát

Kiről lenne szó? Nem másról, mint Újhelyi Istvánról, az Európai Parlament  szocialista politikusáról, aki magyar …

12 hozzászólás

 1. A tét az, hogy tűrik-e tovább az emberek a narancsosok lopunk, csalunk, hazudunk-programját, vagy végre olyan képviselőt választanak maguknak, aki tényleg értük dolgozik.

 2. keményen dolgozó kisember

  Annyi mindent elvesztettél már,
  míg rád virradt a nap, mikor győzni tudtál.
  Úgy indultál őszintén, tisztán,
  de hosszú volt az út, s talán túl sok a sár.
  Csillag voltál, azt mondják, s nem vigyáztunk rád.
  Egy lélegzetnyi boldogság, ennyi volt tán,
  ez volt az élet!

  Játszottál és játszottak veled.
  Sok gyöngyként pergő szó, hamis bók hová lett?!
  Lásd, önmagad is elveszítetted,
  még azt is feledted, hogy szerettél, s szerettek!
  Ránk nézel egy fényképről, a szemed titkot rejt;
  egy titkot, melyet többé már nem sejthet meg,
  nem fejt meg senki…

  Álmodj, királylány, ahogy a mesében, oly békén!
  Álmodj, királylány, az is álom volt, hogy éltél!
  Nekünk is álom vagy ma már!…
  Hmm…Álmodj hát…Álmodj hát…

 3. Szép volt Fidesz! Csak így tovább – a bukás felé!

 4. A Fidesz 2/3-a sok tekintetben az MSZP bűne. Ha a Jobbik hatalomra kerül, az már a narancsnokok felelőssége lesz.

 5. Huszár László

  Az MSZP egyáltalán nem bánná, hogy a Jobbik legyen a győztes. Ha tehet ezért, akkor tenni is fog.
  Úgy van ezzel a baloldal, ha már ők nem győzhetnek, akkor a Fidesz se győzzön. Az nem érdekli őket, hogy a Jobbik egy nemzetiszocialista párt és vele az ország karanténban kerülne. A baloldal már régóta úgy politizál, hogy minél rosszabb az országnak, annál jobb lesz nekik.

 6. A Jobbik a Fidesz kreatúrája. A polgári körökből jöttek, és arra kellettek, hogy az Orbánéktól jobbra állókat összegyűjtsék. Manapság viszont a kormány Vonáék programját valósítja meg, eltűnt a különbség a két párt között. Ebből előbb utóbb Jobbik-Fidesz koalíció lesz.

 7. Huszár László

  A Jobbik nem kreatúrája senkinek! A Jobbik természetes következménye a túlhajszolt liberalizmusnak, minek következményeként a rendszerváltásból kiábrándult messiásvárók tömege a Jobbik nemzetiszocializmusában keresi a megváltást..

 8. Nem a rendszerváltásból ábrándultak ki az emberek, hanem a korrupt, lopós politikusokból. A Fidesztől elpártolt százezrek nem a bizonytalanok táborát erősítik, hanem a Jobbikot, pedig alig lehet tudni valamit a terveikről. Vajon miért?

 9. Pelle János

  Liberálisból soha nem lesz szélsőjobboldali, egymást kizáró ellentétek A Fidesz kamukonzervativizmusa, kisebbség-ellenessége és rendpártisága viszont tökéletes táptalaj a kriptonáciknak.

 10. Huszár László

  Pelle János! A kriptokommunista mellé kel kriptonáci is, így lesz meg az egyensúly. Csak liberális nem kell, mert azoknak még esze sincs.

 11. Az MSZP feloszlate1sa jf3 kezedt lenne. De az csak az egyik pe1rtjuk. Azte1n jf6hetne a kultfara, tudome1ny(MTA), gazdase1g e9s a tf6bbi te1rsadalmi szfe9ra megtisztedte1sa a posztkommuniste1ktf3l!Hajre1 Jobbik!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.